Meest gestelde vragen

Over kinderslaap:

Wat doe je als kinderslaapcoach?

Als kinderslaapcoach coach ik ouders bij het verbeteren van de slaap van hun kindje. Aan de hand van een intake formulier en een persoonlijk consult kijk ik niet alleen naar het slaapprobleem maar ook naar jouw kindje zelf, jij/jullie als ouders, jullie als gezin en de omgeving. Samen kiezen we voor de trainingsmethode die het beste past bij jullie persoonlijke situatie en maak ik een op maat gemaakt slaapplan. Met dit plan gaan jullie aan de slag en ben ik er dagelijks om te coachen en bij te sturen waar nodig.

Welke methodes gebruik je?

Omdat ieder kindje, iedere ouder en ieder gezin uniek is, is er niet 1 methode die voor iedereen werkt. In mijn praktijk werk ik daarom met meerdere bewezen methodes. Samen kiezen we voor de trainingsmethode die het beste past bij jullie persoonlijke situatie.

Wanneer kunnen we beginnen met slaaptraining?

In mijn praktijk werk ik met kindjes van 4 maanden tot 6 jaar. Vanaf 4 maanden begint de biologische klok zich te ontwikkelen en ontstaat er een vast dag- en nachtritme. Vanaf dat moment kun je gaan starten met slaaptraining. Is jouw kindje nog geen 4 maanden maar wil je hem een goede start geven? Dan is het newborn consult echt iets voor jou! Tijdens dit consult bespreken we alles wat je nodig hebt om een goede basis te leggen voor de slaap van jouw kindje.

Met welke slaapproblemen kun je me helpen?

Ik kan je helpen bij een breed scala aan slaapproblemen.

  • Niet zelfstandig in slaap kunnen vallen
  • ’s nachts wakker worden
  • Vroeg wakker worden
  • Overgangen van slaapjes overdag
  • Onregelmatige slaapjes overdag
  • Afbouwen van slaapassociaties zoals voeding, wiegen etc.
  • Overgang van ledikant naar groot bed

 

Werkt slaapcoaching altijd?

Het allerbelangrijkste tijdens slaaptraining is consistent zijn!

Tijdens de training gaan we het slaapgedrag van je kindje veranderen en over het algemeen roept verandering weerstand op. Je kindje is gewend aan een bepaald patroon en zal het niet leuk vinden als dat opeens verandert. Door consistent te zijn geef je jouw kindje houvast en weet hij wat er van hem verwacht wordt. Je zult zien dat deze verandering tijd kost en dat het soms eerst even iets achteruitgaat voordat je vooruitgang boekt. Ook dan is het belangrijk om te blijven vertrouwen in het proces. Tijdens de coaching periode kijk ik dagelijks naar de vooruitgang en zal ik bijsturen waar nodig zodat we samen kunnen toewerken naar het gewenste resultaat. Consistentie is daarbij key!

Hoelang duurt het voordat ik resultaat zie?

Dit is heel erg afhankelijk van meerdere factoren. De allerbelangrijkste is natuurlijk consistentie. Als je consistent bent boek je het snelste resultaat. Daarnaast hangt het ook af van de methode waarmee je aan de slag gaat. Bij een methode waarbij je veel aanwezig bent zal het wat langer duren omdat je geleidelijk aan je aanwezigheid afbouwt en dat kost tijd. Daarnaast is het ook afhankelijk van de persoonlijkheid van jouw kindje. Ieder kindje is uniek en ik vind het een feestje om van dichtbij mee te mogen maken hoe ze allemaal op hun eigen manier en eigen tempo resultaat boeken.

Is slaaptraining mogelijk in combinatie met borstvoeding?

Zeker weten! Zowel kindjes die borstvoeding krijgen als kindjes die flesvoeding krijgen kunnen prima getraind worden. Het voedingsschema neem ik mee in het persoonlijke slaapplan. Wil je toch liever de voedingen ’s nachts afbouwen? Ik help je graag!

Is slaaptraining mogelijk zonder tranen?

Tijdens de training gaan we het slaapgedrag van je kindje veranderen en over het algemeen roept verandering weerstand op. Je kindje is gewend aan een bepaald patroon en zal het niet leuk vinden als dat opeens verandert. Omdat de meeste kindjes zich nog niet zo goed in woorden kunnen uiten is huilen voor hen de (enige) manier van communiceren. Het voorkomen van tranen tijdens slaaptraining is dus bijna niet mogelijk maar dat betekent niet meteen dat je je kindje alleen laat huilen. Doordat ik met verschillende methodes werk kun jij zelf je aanwezigheid bepalen als je kindje huilt en kunnen we de training dus volledig afstemmen op wat goed voelt voor jou en je kindje.

Werkt slaaptraining ook bij tweelingen of meerlingen?

Slaaptraining werkt zeker ook voor meerlingen. In de basis werkt het hetzelfde en krijg je voor elk kindje een op maat gemaakt slaapplan. De extra uitdaging bij meerlingen is dat ze vaak op 1 kamer slapen maar ook daar heb ik verschillende methodes voor. Voor meerlingen geldt een apart tarief.

Bij welke opleiding ben je gecertificeerd als kinderslaapcoach?

Ik heb de 1-jarige opleiding bij The Family Sleep Institute gevolgd. Dit is een holistische opleiding met een basis in de wetenschap. De opleiding is persoonlijk, breed, intensief en om gecertificeerd te blijven moet ik me elk jaar laten bijscholen.

Over babymassage:

Wat zijn de voordelen van babymassage voor mijn baby?
  • Babymassage zorgt voor stressvermindering en werkt ontspannend voor jou en je baby.
  • Babymassage versterkt de verbinding tussen jou en je baby en dat zorgt voor een stevige hechting.
  • Door de ontspanning tijdens en na de massage, een goede gronding en het feit dat je baby meer in zichzelf keert, valt hij sneller in slaap.
  • Massage vermindert allerlei babykwaaltjes zoals darmkrampjes, voorkeurshouding, overstrekken, doorkomende tandjes en verkoudheid.
  • Massage brengt je kindje meer in contact met zijn eigen lichaam waardoor hij lekkerder in zijn vel zit. Het voorkomt het gevoel van alleen zijn en vult de behoefte aan contact in. Je baby zal hier over het algemeen minder door gaan huilen.
  • Massage stimuleert een belangrijk verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infecties. Zijn immuunsysteem zal hierdoor verbeteren.
Wat zijn de voordelen van babymassage voor mijzelf?
  • Babymassage zorgt voor stressvermindering en werkt ontspannend voor jou en je baby.
  • Massage begint met het verbinden met jezelf. Als we goed verbonden zijn met onszelf staan we in onze kracht en hebben we meer zelfvertrouwen. Hierdoor kun je op een dieper niveau contact maken met je baby.
  • Doordat je als ouder je kindje tijdens de massage in alle rust kunt observeren, leer je de lichaamstaal van je baby beter kennen waardoor hij zich begrepen en geliefd voelt.
  • Tijdens het masseren leer je te vertrouwen op je intuïtie waardoor je goed kunt inspelen op de behoefte van je baby. Dit zorgt uiteindelijk voor meer zelfvertrouwen.
  • Babymassage is een moment van bewust iets samendoen, even niks anders dan jij en je baby en de liefde die jullie voor elkaar voelen.
Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met het masseren van mijn baby?

Je kunt meteen na de geboorte van jouw baby starten met babymassage. In de eerste 6 weken na de geboorte maken we gebruik van speciale technieken. Deze zijn anders dan de reguliere technieken die we vanaf 6 weken gebruiken omdat de prikkel voor jouw baby anders te groot is.

De groepscursus is alleen vanaf 6 weken te volgen.

Tot welke leeftijd kan ik mijn kindje masseren?

Als je baby begint met kruipen zal hij het niet meer zo leuk vinden om stil te liggen en gaat hij liever op ontdekkingstocht. Meestal is dit dus zo rond de 9 maanden. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen want er zijn ook dreumesen die het nog heerlijk vinden om quality time alleen met mama of papa te hebben en er dus graag nog even voor gaan liggen.

Wat is het beste tijdstip voor babymassage?

In principe kun je op elk tijdstip van de dag je baby masseren maar de ochtend en voor het slapen gaan zijn favoriet. In de ochtend zijn ze goed uitgerust en hebben ze nog voldoende energie voor de massage. De meeste baby’s zijn tegen het einde van de middag moe en hebben dan niet echt meer zin in een massage. Een lekker slapen massage voordat je baby naar bed gaat kan ook heel fijn zijn en helpt hem lekker te slapen.

Het beste kun je je baby ongeveer een half uur na de voeding masseren. Je weet dan zeker dat hij geen honger heeft en dat de voeding voldoende gezakt is.

Hoe langt duurt een babymassage?

Een volledige babymassage duurt ongeveer 25 minuten maar niet alle baby’s houden dit vol. Dit kan per baby en per dag verschillen. Merk je dat jouw baby er eerder klaar mee is dan kun je kiezen voor een deelmassage en de rest van de technieken later op de dag of de volgende dag toe te passen.

Wanneer mag ik mijn kindje niet masseren?
  • Als je baby erg moe is.
  • Als je baby huilt.
  • Als je baby honger heeft of net gevoed is.
  • Als je baby ziek is of koorts heeft.
  • Als je baby net gevaccineerd is i.v.m. mogelijke verhoging de eerste 48 uur.
  • Geen buikmassage als je baby diarree heeft.
  • Geen buikmassage als de navelstreng nog niet is geheeld.

    Bij twijfel altijd je huisarts raadplegen!

Bij welke opleiding ben je gecertificeerd als docent babymassage?

Ik heb de opleiding A-level Babymassage gevolg bij Babymassage Nederland. Een holistische opleiding waar ze werken met de nieuwste technieken en bewezen methodes.

De kracht van de natuur is een wonderlijk iets. Daarom maak ik in mijn praktijk gebruik van 100% natuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld de oliën van Weleda.

StephanieVroegopCoaching

Wil je gratis tips ontvangen?

Schrijf je hieronder in
en ontvang gratis tips!